Phase Change Material

PCM

PCM’s in een ‘kunststof verpakking‘ voor toepassing in plafonds of (micro) datacenters is een revolutionair systeem dat zorgt voor optimaal comfort in elke leefzone of datacenter. Het is een innovatieve energiebesparende oplossing voor klimaatbeheersing. In het kort: PCM slaat overdag overtollige warmte op en laat die ’s nachts weer vrij.  Zo blijft de temperatuur constant zonder energie te verbruiken. Het product is beschikbaar in meerdere varianten zoals in een plafondsysteem, inductie unit en datacenter cooler.

Met PCM hoeft u minder te koelen of te verwarmen. Hiermee kunt u veel energie besparen: 30 tot 95 procent op koeling en airconditioning, en 10 tot 25 procent op verwarming.

Wat is Phase Change Material (PCM)?

Phase Change Material (PCM), ook wel faseovergang materiaal genoemd. Dit zijn materialen (niet-brandbare anorganische thermische zouten) waarvan de faseverandering van vast naar vloeibaar en andersom, wordt gebruikt om warmte/koude op te slaan en af te staan.

In PCM wordt energie opgeslagen voor gebruik op een later moment. PCM’s gedragen zich hier als thermische accu’s en zijn zodoende zeer geschikt om als warmte/koude buffer te fungeren. Een PCM heeft daardoor bij een dagelijks variërende buitentemperatuur, zonnestraling en een wisselende binnen belasting, een dempende werking op de binnentemperatuur.

Hoe werkt PCM?

 

Het principe van faseovergangsmaterialen als warmte-accumulerende materialen is als volgt: door warmte opname uit de omgeving smelt het materiaal. De omgeving wordt hierdoor gekoeld. Wanneer de temperatuur daalt, stolt het materiaal weer door warmteafgifte aan de omgeving. De omgeving wordt dan verwarmd. Het resultaat is een meer gelijkmatige temperatuur in het gebouw, zodat het koel en verwarmingsvermogen sterk wordt gereduceerd of vaak zelfs niet meer noodzakelijk is. Dit resulteert direct in reductie van het energieverbruik van onder andere koelmachines en cv-ketels, waardoor u energie bespaart en CO2-uitstoot beperkt.

paneel-1

Voordelen van PCM

Door toepassing van PCM’s zijn de volgende voordelen te behalen:

 • Verlaging van het energieverbruik met 10 tot 95% (afhankelijk van situatie en PCM toepassing)
 • Direct besparen op energie nodig voor koelen en verwarmen
 • Verlaging van de CO2-uitstoot
 • Snelle terugverdientijd < 5 jaar
 • Eenvoudige en betrouwbare techniek
 • Erkende energiebesparende maatregel dus verder voldoen aan milieuwetgeving van de omgevingsdiensten
 • Zorg voor een optimaal comfort door toepassing van turbulent arme thermisch gedreven luchtstroming
 • Verbetert de bedrijfszekerheid van uw apparatuur
 • Fiscaal aantrekkelijke EIA-regeling nummer 210405
 • Recyclebaar en past optimaal binnen het “cradle to cradle” milieuconcept.
 • Volledig geleverd en gemonteerd door professionele experts
 • Een innovatief gepatenteerd Nederlands product

PCM’s verbruiken geen energie, zijn onderhoudsarm met een extreem lange levensduur (>25 jaar), geluidloos en slijten niet. Bovendien kunt u met PCM’s toe met een kleinere installatie voor airconditioning en verwarming van uw pand. PCM’s zijn uitstekend geschikt voor renovatie projecten.