PCM: Klimaat plafondsystemen

Wat is een PCM-plafondsysteem?

Een PCM-plafondsysteem zorgt voor optimaal comfort in elke leefzone. Door een modulair plafondsysteem heeft u een optimaal, gezond, thermisch comfortabel, akoestisch, energiebesparend en fraaie leefzone. Het is een integraal ontwerp van design plafondsysteem luchtverdeling, verlichting en thermische opslag.

Deze unieke oplossing is buitengewoon goed toepasbaar in gebouwen zoals ziekenhuizen, kantoren, scholen, medische centra en verzorgingstehuizen, zowel in de nieuwbouw als ook in renovatie/revitalisatie van bestaande gebouwen. Klimaat plafond is beschikbaar als totaal plafondsysteem of individueel klimaateiland.

PCM

DATACENTER COOLER

INDUCTIE UNIT

PCM wordt als klimaatplafond gemonteerd in een ruimte. De samenstelling en hoeveelheid faseovergangsmateriaal wordt bepaald door de koellastberekening volgens NEN 5067. Voor een optimaal binnenklimaat wordt het klimaatplafond aangesloten op een (gebalanceerde) mechanische ventilatie-installatie. Deze ventilatie-installatie wordt ook gebruikt om met koele nachtlucht de klimaatplafonds weer te regenereren voor de volgende dag. Tegelijkertijd wordt daardoor alle overtollige warmte uit het gebouw afgevoerd. Een ΔT regeling op de klimaatplafonds en/of een minimum ruimte- temperatuurbewaking zorgen ervoor dat het gebouw niet te veel afkoelt.


Duraflow levert PCM’s als maatwerkoplossing. Deze oplossing is volledig afgestemd op uw specifieke wensen en eisen. Onze partners beschikken over een interieur en klimaatontwerp-afdeling en een meetkamer. Zo worden maatwerk oplossingen ontworpen, 3D gevisualiseerd, gemeten en gevalideerd. Aan de hand van een definitief ontwerp produceren en monteren wij een maatwerk eindproduct.

PCM is onderdeel van uw leefzone en interieur, wij begrijpen goed dat hier ook uiterlijke wensen een rol spelen. Het plafond is volledig af te stemmen op uw eigen uiterlijke wensen. Er is een verscheidenheid aan uitvoeringen beschikbaar welke ook nog eens aangepast kunnen worden aan uw unieke omgeving en wensen. De standaard afwerking is wit gecoat (RAL9010), levering in andere kleuren is mogelijk.

De systeemplafondplaten worden vervaardigd uit staal en zijn leverbaar in diverse afmetingen waardoor ze geschikt zijn voor alle plafondsystemen. Voor de integratie van verlichting kunt u kiezen uit diverse soorten armaturen waaronder LED.

Door de toepassing van een PCM-klimaatplafond is een energiebesparing van 45% mogelijk

Zomer dagsituatie koelen

Als de ruimtetemperatuur overdag ten gevolge van de vrije interne warmteproductie hoger wordt dan 20 °C, treedt er een warmtestroom op naar het oppervlak van het PCM-klimaatplafond. Het PCM  neemt deze warmte op en zal dan smelten. Door deze vrije convectie koelt het materiaal de ruimte.

Ten tweede vindt er koeling plaats door gedwongen convectie d.m.v. een luchtstroom tussen het verlaagde plafond over de PCM-panelen. Op deze manier kan de vereiste hoeveelheid verse lucht in de ruimte gebracht worden.

Zomer nachtsituatie regenereren

Wanneer ’s nachts de buitentemperatuur daalt onder 19,5 °C wordt er gestart met de regeneratie van het klimaatplafond. Er treedt een warmtestroom op van het oppervlak van het klimaatplafond naar de ventilatielucht en wordt afgevoerd. Het PCM zal gaan stollen en is na de benodigde ventilatietijd weer gereed voor de volgende dag.

“Bronmiddelen inzetten om de mens te dienen,
daarmee benutten we wat de aarde ons maximaal geeft.”