PCM: Datacenter Cooler

PCM-datacenter cooler

Bedrijfszekerheid en energie-efficiëntie zijn steeds belangrijkere uitgangspunten bij het ontwerp en beheer van datacenters. Deze focus is gerelateerd aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, economische motieven en duurzaamheid.

De groei en het gebruik van ICT blijkt toenemen. Bestaande datacenters raken voller en worden gevuld met steeds meer energie-vragende componenten zoals koeling. Dit heeft direct invloed op de vermogensdichtheid van de toegepaste IT-apparatuur.

Door gebruik te maken van energieopslag in “Phase Change Materials” geïntegreerd in een Close Control Unit ontstaat er een zeer bedrijfszekere, energie efficiënte, onderhoudsarme manier voor het koelen van (micro) datacenters. De PCM-datacenter cooler maakt gebruik van goed gezuiverde directe buitenlucht. Het PCM verwarmt en koelt de toevoerlucht additioneel waardoor temperatuur en relatieve vochtigheid in het datacentrum stabiliseert.

PCM

PLAFONDSYSTEEM 

INDUCTIE UNIT

In Nederland heeft een PCM-datacenter cooler drie stadia van koelen:

 1. Directe buitenlucht koeling via de bypass/mengregeling.
 2. Ontladen van PCM-materiaal en verwarmen van de toevoerlucht in verband met de relatieve luchtvochtigheid.
 3. Optioneel: additionele voorkoeling door een extra koelbatterij.

Doordat energie wordt opgeslagen in PCM-materialen is het mogelijk om de conditie van het datacenter altijd te controleren.

 • Wanneer het buiten koud is wordt op basis van mengen de juiste ruimtetemperatuur bereikt.
 • Bij hoge buitentemperaturen wordt de opgeslagen energie in de PCM-batterij benut om de ruimtetemperatuur constant te houden.
 • Bij lagere buitentemperaturen en/of ’s nachts wordt het PCM-materiaal automatisch weer geladen voor een volgende warme periode.

De PCM-datacenter cooler is voorzien van drie unieke regelkringen:

 • Een temperatuurverschil regeling over de servers/ICT-apparatuur: regelbaar van 7,5 tot 10 Kelvin. Deze regelkring waarborgt altijd een correct temperatuurdebiet door de apparatuur ongeacht of deze zijn voorzien van eigen ventilatoren, of niet.
 • Een luchttoevoertemperatuurregeling.
 • Een zomerse nacht ontlaadt regeling ter voorkoming van schokken in temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Deze regeling is voorzien van een calamiteiten schakeling. Door het zeer lage opgenomen vermogen kan de unit aangesloten worden op een UPS of worden voorzien van een eigen elektrische noodstroomvoorziening.

De PCM-datacenter cooler is beschikbaar in twee uitvoeringen:

 1. Cross flow uitvoering: met thermische gedreven verdringingsstromen.
 2. Down flow uitvoering: met de luchttoevoer via het vloerplenum.

Daarnaast kan worden overwogen om de PCM-datacenter cooler te combineren met additionele mechanische voorkoeling in de vorm van een eenvoudig water, DX-, of Peltier koelelement.

 • Hoge luchtzuiverheid.
 • Extreem lange levensduur.
 • Zeer beperkt in onderhoud. Het jaarlijks onderhoud is beperkt van omvang; vervangen van het filter, controle van ventilatoren en meet- en regelinstallatie.
 • Zeer snelle implementatie op locatie door beperkte bouw en installatietijd. Niet meer dan één dag zonder expliciete milieuvergunningen.
 • De relatieve vochtigheid is binnen de marges van de ASHRAE-norm regelbaar.
 • Aantrekkelijke Energie Investerings Aftrek (EIA) onder nummer 210405.
 • Door de toepassing van directe buitenlucht wordt optimaal gebruik gemaakt van beschikbare energie uit de omgeving.
 • Laag aansluitvermogen. De PCM-datacenter cooler kan ook worden aangesloten op de noodstroomvoorziening of via een standalone uitvoering in combinatie met elektrische accu.
 • Stabiliteit in temperatuut en RV: De regeling voorziet verder in geen schokken met betrekking tot de interne relatieve vochtigheid.

Ook voor interne microdatacenters

Veel bedrijven laten hun ICT-systemen extern onderbrengen. Er zijn ook veel ICT-systemen ondergebracht bij bedrijven zelf, in inpandige serverruimtes. Deze kleine tot (middel-)grote ICT-ruimten beschikken over vergelijkbare faciliteiten als standalone datacenters, zoals: klimaatbeheersing, ononderbroken stroomvoorziening, fysieke beveiliging, blusinstallaties. Daarom bestaan er – net als bij datacenters – veel mogelijkheden voor het toepassen van efficiënte(re) technieken en treffen van energiebesparende maatregelen. De PCM-datacenter cooler biedt ook hier een unieke mogelijkheid om een zeer energie-efficiënte koeltechniek toe te passen.